Контакт

+381 64 4191919

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Распоред проба

Почетни:

   понедељак-четвртак 19:30

Припремни:

   уторак-петак 19:30

Ниски дечији:

   уторак-петак 20:00

Високи дечији:

   понедељак-четвртак 20:00

Други омладински:

   уторак-петак 21:00

Први омладински:

   понедељак-четвртак 21:00

Оркестар:

   понедељак-петак 20:30

Група певача:

   уторак-четвртак 20:00

Akademsko drustvo „Novi Beograd”  je pocelo  sa radom 04.01.1974 godine, u Mesnoj zajednici “Radnih brigada” a kasnije preslo u okvir Radnickog univerziteta pod nazivom SKUD “Skojevac”. Kasnije menja naziv u KUD Politehnicke akademije “Novi Beograd”., i  KUD Visoke turisticke skole “Novi Beograd”.

Drustvo funkcionise kao jedna velika porodica sastavljena od 300-500 clanova razlicitog uzrasta, od dece koja imaju 5 godina do najstarijih clanova koji imaju oko 80 godina. Rad drustva se odvija na probama u toku čitave godine. Brojnost ansambala govori o kvalitetu rada sa decom i omladinom svih uzrasta. Kontinuitet trajanja od vise decenija, ukazuje na neizmernu ljubav i spremnost clanova da neguju tradiciju svoga naroda kroz pesmu, sviranje i igru bez obzira na uslove rada . 
 
Drustvo se nalazi na Novom Beogradu u zgradi Visoke turisticke skole / Strukovnih studija na Novom Beogradu u ulici Bulevar Dr. Zorana Djindjica 152a.  
 
Anasmbl narodnih igara svojim programom obuhvata širok opus narodnog stvaralaštva od izvornih narodnih igara do visoko stilizovanih, sa primerenim umetničkim pristupom svakoj igri. U okviru decijeg i omladinskog ansambla narodnih igara postoje dve vrste programa: nacionalni i internacionalni. Nacionalni program je zasnovan na izvornim narodnim igrama koje su prilagodjene vremenu i uslovima izvodjenja. Internacionalni program je uglavnom stilizovan ali zasnovan na orginalnim elementima igara sa visokim stepenom umetnicke stilizacije.

Narodni orkestar neguje izvornu narodnu muziku srpskog naroda. Pored orkestarskih numera koje se izvode u okviru koncertnog dela sa ansamblima narodnih igara, narodni orkestar ima vokalne soliste koje prati na javnim nastupima, kao i grupu pevaca. Narodni orkestar je sastavljen od vrhunskih muzičara,  i broji preko dvadeset stalnih clanova. 
 
Pored redovnih proba svi izvodjacki ansambli i sekcije imaju u toku godine dosta obaveznih nastupa., koncerata i turneja. Deciji i omladinski ansambli narodnih igara, kao i narodni orkestar sa vokalnim i instrumentalnim solistima i grupom pevača, redovni su ucesnici mnogobrojnih smotri. Ansambli narodnih igara svake godine ucestvuju na nekoliko međunarodnih smotri folklora u inostranstvu. Gostovanja su bila mnogobrojna. Ucestvovali smo na festivalima sirom Evrope i ostali smo u lepom secanju ljubitelja nacionalnih folklora u gradovima: Francuske, Nemacke, Holandije, Svajcarske, Austrije, Italije, Spanije, Grcke, Madjarske, Poljske, Rusije, Belgije, Slovenije, Turske, Kipra… gde smo uspostavili prijateljske i bliske odnose kako sa ansamblima iz celog sveta, tako i sa publikom i posetiocima nasih koncerata.

U proteklih 5 godina nasi ansambli su odrzali veliki broj koncerata za strane turiste predstavljajuci tako tradiciju naseg naroda kroz pesmu i igru. Turistima iz cele Evrope koji brodovima stizu u nas grad, smo predstavili Opstinu Novi Beograd, Beograd i Srbiju. Na nasim koncertima je do sad prisustvovalo preko oko 10.000 stranih turista. 
 

U okviru Drustva, nakon dugogodisnjeg bavljenja folklornom umetnoscu i studioznim istrazivanjem narodnih nosnji paralelno se opremaju ansmbli  narodnim nošnjama svojerucne izrade. Kompletni kostimi svih ansambala narodnih igara su uglavnom delo nasih ruku. Za toliko  godina bavljenja narodnim stvaralaštvom i sakupljanjem orginalnih delova narodnih nosnji na terenu, stekli smo veliko iskustvo i znanje za izradu svih vrsta orginalnih i stilizovanih narodnih nosnji. Njih  izrađujemo od kvalitetnih prirodnih materijala, sa velikim udelom rucnog rada. Radimo kostime po svojim modelima zasnovanim na narodim motivima, kao i nosnje verne orginalu na osnovu uzorka. Pri izradi koristimo strucnu literaturu i vrsimo konsultacije sa strucnjacima iz Etnografskog muzeja. Poseban uspeh nam je izrada kostima decijim ansambalima narodnih igara.   
 

Umetnicki rukovodioci narodnog orkestra su: Ana Pantelic i Miloš Milić.

Umetnički rukovodilac grupe pevača je Nina Šurlan.

Korepetitori na probama su: profesor Meho Sutkovic i Milos Milic.

Asistent prvog izvođačkog ansambla narodnih igara je Ilija Milic.

Asistent drugog izvođačkog  ansambla je Jovana Garonja ui Branislav Kiš.

Asistent mladjeg decijeg ansambla je Ana Pavlović i Miloš Jemenšek.

Asistent starijeg decijeg ansambla je Maja Karan i Momčilo Đurović.

Kordinator za rad ansambla je Milis Milic.

Umetnički direktor društva je profesor i koreograf Vojin Jovanović.